Kuş gribi neden tehlikeli?

H5N1 virüsü ile ortaya çıkan kuş gribi türü insanlara aslında kolayca bulaşabilen bir hastalık değil, yani özel şartlar dışında insana virüsün bulaşması çok zor.

Hastalığın bulaşması için kuşlarla yakın temas halinde olmanız gerekiyor veya dışkısının bol olduğu ortamda sık sık bulunmanız gerekiyor.

Yinede bu kadar önlemim alınması ve kuş gribinin gündemi bu kadar kurcalaması durup dururken oluşan bir sonuç da değil.

Aşırı önlemlerin 2 nedeni var: ilk neden H5N1 virüsü insana bulaştığında bu günkü veriler ile 122 kişinin 62'sinin (1) ölümüne sebep olarak uç düzeyde ölümcül sonuçlar yarattığını kanıtlamış olması.

İkinci neden ise virüsün mutasyona uğrama riski ile bağlantılı. Influenza virüsünün ailesinden gelen H5N1 (avian influenza) diğer influenza virüsleri gibi DNA değiş tokuşuna çok yatkın bir virüs.

Ölümcül etkileri de göz önüne alındığında, insana bulaştığı anda insandan insana kolayca bulaşabilen bir baksa grip virüsünde bulaşmayla ilgili gerekli DNA'yı edindiği takdirde, insanlar için ölümcül yeni bir grip virüsünün oluşması işten bile değil.
Bu virüsün de bir gribin etkisi ile insanlara bulaşacağını düşünürsek, yol açacağı sonuçlar insanlığın varlığı adına bile tehlike oluşturacak seviyelere ulaşabilir.

Bu tehlikeyi gören birçok ülke yöneticileri ve bilim adamları ilk başta o kadar da tehlikeli görünmeyen kuş gribinin üzerine bu denli hassasiyetle gitme zorunluluğunu hissediyorlar.

İlgili Link:
(1) H5N1 virüsü insana bulaşabiliyor.

H5N1 virüsü insana bulaşabiliyor.

İlk olarak Uzakdoğu'da görülen virüs kuşlar üzerinde ölümcül salgınlara sebep olmasıyla birlikte bulaştığı insanlarda da ölümcül etkilerini gösterdi.

Kuş gribi ( avian influenza) olarak adlandırılan H5N1 virüsünün sebep olduğu hastalık kuşlarda ilk günde ölümcül etkisini gösterirken insanlara bulaşması o kadar kolay değil.

Virüs insanlara normal grip gibi bulaşabilmek için daha yeterince mutasyona uğramış olmamasına rağmen yinede hasta kuşlarla temas halinde veya kümesler gibi hasta kuşların dışkılarının bulunduğu ortamlarda bulunma sayesinde insanlara da bulaşabiliyor.

İnsana bulaştığında da çok ölümcül olan H5N1 sebepli kuş gribi şimdiye dek bulaştığı 122 kişiden 62'sinin ölümüne neden oldu.(1)

Şu ana dek insandan insana bulaşma konusunda kesin bir delil olmamasına karşın bu konuda şüphelenilen bir vaka da bulunuyor.(2)

İlgili Linkler:
(1) WHO Confirmed Human Cases of Avian Influenza A(H5N1)
(2) Investigation of possible human-to-human transmission

Kuş gribi nedir?

Kuş gribi virüs kaynaklı ve bu nedenle de bulaşıcı hastalıktır. Hastalığa neden olan virüs grip (influenza) virüsü ile aynı aileden gelir ve hastalığa bu yüzden kuş gribi veya avian influenza da denir.

Bu hastalık kuşlara ve domuzlara bulaşabilir. Bilhassa kümes hayvanlarının yetiştirildiği çiftliklerde hayvanların birbirine çok yakın ortamlarda yaşmaları nedeniyle salgın tehlikesi çok yüksektir.

Kuşlarda hastalığın seyri sebep olan virüse göre değişir ve kuş gribi virüsünün 15 ayrı çeşidi vardır. Genelde tüylerde kırışıklık ve yumurtlamada azalma olarak kendini gösteren hastalık H5 ve H7 türündeki ( yani ağır patojen özelliğe sahip) virüsler sebebiyle ortaya çıkarsa oldukça öldürücüdür ve hastalığın bulaştığı kuşlar ilk güde ölürler.