Kuş gribi neden tehlikeli?

H5N1 virüsü ile ortaya çıkan kuş gribi türü insanlara aslında kolayca bulaşabilen bir hastalık değil, yani özel şartlar dışında insana virüsün bulaşması çok zor.

Hastalığın bulaşması için kuşlarla yakın temas halinde olmanız gerekiyor veya dışkısının bol olduğu ortamda sık sık bulunmanız gerekiyor.

Yinede bu kadar önlemim alınması ve kuş gribinin gündemi bu kadar kurcalaması durup dururken oluşan bir sonuç da değil.

Aşırı önlemlerin 2 nedeni var: ilk neden H5N1 virüsü insana bulaştığında bu günkü veriler ile 122 kişinin 62'sinin (1) ölümüne sebep olarak uç düzeyde ölümcül sonuçlar yarattığını kanıtlamış olması.

İkinci neden ise virüsün mutasyona uğrama riski ile bağlantılı. Influenza virüsünün ailesinden gelen H5N1 (avian influenza) diğer influenza virüsleri gibi DNA değiş tokuşuna çok yatkın bir virüs.

Ölümcül etkileri de göz önüne alındığında, insana bulaştığı anda insandan insana kolayca bulaşabilen bir baksa grip virüsünde bulaşmayla ilgili gerekli DNA'yı edindiği takdirde, insanlar için ölümcül yeni bir grip virüsünün oluşması işten bile değil.
Bu virüsün de bir gribin etkisi ile insanlara bulaşacağını düşünürsek, yol açacağı sonuçlar insanlığın varlığı adına bile tehlike oluşturacak seviyelere ulaşabilir.

Bu tehlikeyi gören birçok ülke yöneticileri ve bilim adamları ilk başta o kadar da tehlikeli görünmeyen kuş gribinin üzerine bu denli hassasiyetle gitme zorunluluğunu hissediyorlar.

İlgili Link:
(1) H5N1 virüsü insana bulaşabiliyor.